Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πείνα, Αρρώστιες και Πόλεμος

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα εκπρόσωποι της "Γιούνισεφ" , με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στο παιδί.

Δώδεκα εκατομμύρια παιδιά το χρόνο - 33.000 καθημερινά - χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Περί τα έξι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την ασιτία.
Οι πόλεμοι των τελευταίων δέκα ετών σκότωσαν δύο εκατομμύρια παιδιά.
Τα τρία παραπάνω προβλήματα, δηλαδή ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και οι πόλεμοι, ευθύνονται για το θάνατο εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο.

 Όσον αφορά τον υποσιτισμό, σχεδόν το 1/3 των παιδιών κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δηλαδή 174 εκατομμύρια παιδιά, πηγαίνουν για ύπνο νηστικά. Τουλάχιστον, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών, υποφέρουν από έλλειψη ιχνοστοιχείων. Το 1996, η έλλειψη ιωδίου έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παγκόσμια, 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπέφεραν από έλλειψη βιταμίνης Α την περυσινή χρονιά. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι - κυρίως μικρά παιδιά και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία - υποφέρουν από σιδηροπενική αναιμία, που ευθύνεται για το 20% των μητρικών θανάτων.

 ‘Όσον αφορά τις ασθένειες, περί τα δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν παγκόσμια κάθε χρόνο από έξι παιδικές ασθένειες, για τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί. Πρόκειται για τις εξής ασθένειες: Ιλαρά, κοκίτης, τέτανος, φυματίωση, πολιομυελίτιδα και διφθερίτιδα. Οι διαρροϊκές παθήσεις σκοτώνουν 2,2 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ειδικά η πνευμονία, ευθύνονται για το θάνατο 2 εκατομμυρίων παιδιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η χρήση σωστών αντιβιοτικών θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 30 - 60% των σχετικών θανάτων. Εξαιτίας του ΕΪΤΖ, πεθαίνουν 1.000 παιδιά κάθε μέρα. Μέχρι το τέλος του 1996, ο ιός HIV είχε σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια παιδιά.

Οι πόλεμοι της περασμένης δεκαετίας άφησαν πίσω τους δύο εκατομμύρια παιδιά νεκρά, 4 - 5 εκατομμύρια παιδιά ανάπηρα, 12 εκατομμύρια παιδιά άστεγα, ένα εκατομμύριο παιδιά ορφανά ή χαμένα από τους γονείς τους και δέκα εκατομμύρια παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά που πεθαίνουν σε καιρό πολέμου, δεν έχουν χτυπηθεί από βόμβες ή σφαίρες, αλλά έχουν υποκύψει στην πείνα και τις ασθένειες, εξαιτίας της καταστροφής των ιατρικών υπηρεσιών, των παροχών νερού και των πηγών τροφής.


Η Αφρική είναι η πιο πολυτάραχη ήπειρος, με δεκάδες τοπικούς εμφυλίους ή διακρατικούς πολέμους που στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της "Γιούνισεφ", τα περισσότερα από τα εφτά εκατομμύρια προσφυγόπουλα όλου του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική. Απ' όλους τους θανάτους που οφείλονται στον πόλεμο στην Αφρική, το 92% είναι γυναίκες και παιδιά. Για κάθε παιδί που σκοτώνεται στην Αφρική, άλλα τρία τραυματίζονται ή μένουν ανάπηρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου